Team
Jenita Siebeling
“Wij zijn ook volwassenen, niet alleen cliënt”.
Een uitspraak die ik regelmatig hoor wanneer ik een intakegesprek voer met een nieuwe cliënt. Veel cliënten hebben het gevoel dat alles voor hen bepaald wordt, terwijl ze, terecht gezien willen worden als mens. Met eigen waarden en normen, een mening en gevoelens.”
Dat is ook mijn drijfveer.
Het verschil kunnen maken in de ondersteuning van cliënten. Betrouwbaar zijn. Oprecht en geïnteresseerd. Vragen en vooral doorvragen i.p.v. invullen. Samen doen, zonder een oordeel te vellen. En bovendien na elke werkdag, kritisch je eigen handelen reflecteren.
Dit zijn mijn inziens de kernwaarden waar elke professional naar moet streven.
Met in de basis, het in verbinding staan met je cliënt, want als die basis in orde is, is er veiligheid en ruimte voor emotie en het stellen van een hulpvraag.
Tijdens mijn schoolperiode voelde ik met grote zekerheid dat ik wilde begeleider worden in de maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Na 7 jaar daarin gewerkt te hebben, maakte ik de overstap naar de gehandicaptenzorg. Hiervan heb ik geen moment spijt gehad. In die periode ontdekte ik dat het werken met minder agressie, regels en afspraken zo veel meer mogelijkheden biedt. Je werkt samen met jongeren, aan een band en ziet het groeiproces ontstaan.
Bij de LVB-gezinnen ligt mijn uitdaging, “goed genoeg ouderschap”. Door observatie en mee te draaien binnen het gezin. Zo kun je deze ouders de tools geven, verder te kunnen in de opvoeding. Zonder het gevoel te geven, dat ze falen. Of je nou ondersteund door te praten of het geven van een voorbeeld, het is het belangrijkste de ouder altijd, in zijn waarde te laten. Ook als het minder goed gaat.
Juist dan is het belangrijk, eerlijk, eigen keuzes te reflecteren. Er gaat vrijwel geen dag voorbij, zonder dat ik met een lach op mijn gezicht, naar mijn werk vertrek.
Waarom kies ik voor An1mo?
Ik heb een lange tijd gewerkt binnen grote organisatie. Hier zag ik hoe er “top down” besluiten werden genomen, waarvan cliënten de dupe werden. Waar de lat naar mijn idee lager ligt voor begeleiders.
Als begeleiders en zorgprofessional werken wij niet met gereedschap maar hebben wij enkel onszelf om in te zetten. Ik vind het van groot belang dat we hierin constant bewust blijven van onszelf.
An1mo is een kleine organisatie waarbij iedereen er toe doet. De lijnen zijn kort en er is goed en zinvol overleg. Het gezamenlijk werken aan kwalitatief goede begeleiding en streven naar het op de kaart zetten van deze groeiende organisatie is voor mij een mooie drijfveer.